Rozéban az igazság!

Írta: on 2018. 05. 04

Idén tavasszal beköszöntött a nyár, ezért hamar a poharunkba került a rozébor. Napsütés, május, csajos beszélgetések, esti fröccsözés, terasz-szezon, Duna-part és kisebb-nagyobb borfesztiválok ma már állandó tagja a rozé. Nézzük mit érdemes tudni róla!  

Nem a rozébor még mindig nem a vörösbor és a fehérbor keveréke, hanem attól lesz olyan szép rózsaszínes vagy lazacos a színe, hogy kevesebb ideig áztatják a kék szőlőt. Az áztatás idejétől függően világosabb vagy sötétebb lesz. Ez alól egyedül a champagne készítése esetén térhetünk el. Hazánkban Somló környékén a legelterjedtebb a rozékészítés, de az egész országban találunk jó minőségű rozékat, mivel népszerűsége miatt szinte mindenki foglalkozik vele. A legkedveltebb alapanyaga a kékfrankos és általában 10-12 Celsius-fokon kell tárolni.

Könnyen fogyaszthatósága ellenére nem olyan könnyű előállítani és a marketingeseknek köszönhetően a borral komolyabban foglalkozó emberek beskatulyázták ezeket a borokat a nyár és a nők borának. Ráadásul Amerikában egy egész generáció nőtt bele a rozéborokba, ezért kevésbé értékelik ezt a fajtát, mint a fehéret vagy a vöröset. Könnyed test, gyümölcsös aroma, lendületes savak jellemzik. Tökéletesen passzolnak a legkülönfélébb salátákhoz, szárnyasokhoz és a paradicsomos ételekhez is.

A rozét sok helyen rosénak írják, mivel a bor elnevezését a franciáktól vettük át. Ettől függetlenül a magyar nyelvben a „z” -vel írjuk helyesen.

Mi a helyzet a kalóriákkal?

A kalóriamennyiséget a borok alkohol és cukortartalma határozza meg, ezért, ha még épp készülünk a bikiniszezonra, akkor érdemes számolni a kalóriákat és az elfogyasztott mennyiséget egy kis izzasztó jógával ledolgozni. Vagy ilyenkor lehet jó választás a rozéfröccs.

Bor alkoholtartalma (1 dl) – Bor kalóriatartalma (1 dl)

                   9%                                                                                 48 kcal

                  10%                                                                                54 kcal

                  11%                                                                                 59 kcal

                  12%                                                                                  61 kcal

                  13%                                                                                  68 kcal

                  14%                                                                                  74 kcal

                  15%                                                                                  80 kcal

                  16%                                                                                 85 kcal

A rozéfröccs szódával készül!

Mint minden más fröccs is. Jobb helyeken külön adnak egy 1 literes szódát a borunkhoz. És mivel az ismétlés a tudás atyja, ezért itt vannak a legfontosabb keverési kategóriák.

  • Kisfröccs 1 dl bor, 1 dl szóda
  • Nagyfröccs 2 dl bor, 1 dl szóda
  • Hosszúlépés 1 dl bor, 2 dl szóda
  • Házmester 3 dl bor, 2 dl szóda
  • Vice- házmester 2 dl bor, 3 dl szóda
  • Háziúr 4 dl bor, 1 dl szóda
  • Albérlő 1 dl bor, 4 dl szóda
  • Magyar-angol 6 dl bor, 3 dl szóda
  • Sportfröccs 1 dl bor, 4 dl szóda

Ha pedig borkóstolóra megyünk, akkor a következő dolgokra figyeljünk:

      • együnk már a kóstolás előtt és közben is
      • fogyasszunk sok szénsavmentes vizet
      • ne féljünk kérdezni
      • ha nem ízlik a bor, nyugodtan köpjük ki

    • nem kell az összes bort meginni, fő a mértékletesség
    • a fűszeres és majonézes ételeket felejtsük el
    • végezetül, amikor már kihívást jelent a beszéd és a járásunk is bizonytalan, akkor méltóságunkat megőrizve, hagyjuk el a helyszínt!

Kép: Unsplash/John Canelis, Fiona Grant


Olvasás folytatása

90.9 Jazzy

Jazzy Rádió

Current track
TITLE
ARTIST

Most hallható:
Millásreggeli
Köszönjük az értékelést!