Jazz művészek a filmiparban 2. rész

Írta: on 2018. 04. 11

Az előző részben megismerhettük Louis Armstrong, Dooley Wilson, Dexter Gordon, Norah Jones, Julie London filmbeli szerepeit, sőt korábban arról is írtunk, hogy milyen ikonikus jazz pillanatokat láthatunk a filmvásznon, most pedig újabb öt zenei hírességet mutatunk be, akik a zenélésen kívül a filmezésbe is belekóstoltak.

Bing Crosby

1 077 900 000 eladott mozijeggyel Bing Crosby minden idők harmadik legnépszerűbb filmcsillagjának számít, Clark Gable és John Wayne mögött. Legnépszerűbb filmje, a Fehér karácsony 30 millió dolláros bevételt hozott 1954-ben. A Leo McCarey rendezte A magam útját járom című zenés vígjátékban nyújtott alakításával Oscar-díjat nyert. A vidéki lányban is emlékezetes alakítást nyújtott Grace Kelly partnereként.

Miles Davis

A legendás afroamerikai jazz trombitás sosem haladt a korral, a kor haladt utána. A 80-as években kezdett feltűnni tv műsorokban és filmekben. Utcazenészként jelenik meg az 1988-as Szellemes karácsony című filmben, Bill Murray mellett, de láthatjuk főszerepben a Rolf de Heer rendezte Dingóban is. Miles Davis hatása a 20. század zenéjére és néhány filmre felbecsülhetetlen.

Peggy Lee

Amerikai énekesnő és színésznő, aki az évek során sokoldalú előadóművésszé vált. Írt dalokat, szerepelt filmekben. Dalaiban a költészet összefonódik a zenével. Játszott az 1952-es Dzsesszénekes című filmben és 1955-ben Oscar-díjra jelölték az alkoholista blues énekesnő szerepéért a Pete Kelly’s Blues című zenés drámában. Időközben Disney is felfigyelt rá, ezért felkérték a Susi és Tekergő mese dalainak eléneklésére is.

Frank Sinatra

Filmek szempontjából Sinatra volt a legsikeresebb jazz énekes a művészek között. Miután megnyerte az Oscar-díjat élete végéig jobbnál jobb szerepeket kapott. Vannak dalok, melyek kifejezetten az ő előadásában váltak híressé és vannak slágerek, melyeket ő is énekelt. Többek között a következő filmekben játszott: Most és mindörökké, Az aranykezű férfi, A mandzsúriai jelölt, Gazdagok és szerelmesek, Az elrabolt expresszvonat, Horgonyt fel, Egy nap New York-ban… és a sort még hosszan sorolhatnánk.

Harry Connick Jr.

1990-ben debütált a Memphis Belle című háborús filmdrámában. Egy évvel később a „Promise Me You’ll Remember” és a „Godfather III” filmzenékért Oscar és Golden Globe-díjra jelölték. Jodie Fosterrel szerepelt a Más, mint a többiek c. filmben. Majd szerepet kapott a Tökéletes másolatban Holly Hunter és Sigourney Weaver mellett, de játszott Sandra Bullock-al a Majd elválik-ban, John Travoltával a Kiképzőtáborban és Hilary Swank-el a P.S. I Love You c. filmben.

A cikk első része ITT olvasható.

Kép: Freeimages/Jose Torres


Olvasás folytatása

90.9 Jazzy

Jazzy Rádió

Current track
TITLE
ARTIST

Most hallható:
Szőke Nikoletta - Vár Ránk Ezer Csoda
Hogy tetszik?
Ismeri a dalt?  
Igen
  |  
Nem
Az Ön neme?  
  |  
Férfi
Köszönjük az értékelést!